The Hindu Current Affairs for RRB NTPC, Group D: 18 Sept 2020

The Hindu Current Affairs In English

Current Affairs 18 September 2020

1 ARIES, HNBGU hold International Online Conference on Aerosol Air Quality, Climate Change and Impact on Greater Himalayas

2 India Joined Djibouti Code of Conduct/ Jeddah Amendment as Observer

3 India Ranked 116th in World Bank’s Human Capital Index 2020

4 Global Initiative to reduce Land Degradation and Coral Reef program launched at G20 Environment Ministers Meet

5 Mexico Became the First Country to Issue 7-year Sovereign SDG Bond worth $890m

6 DBS Bank India Unveiled Online Credit Solutions Platform, ‘DBS Digital Business Loans for SMEs’

7 ICICI Home Finance Launched “Apna Ghar Dreamz” Home Loan Scheme for Skilled Labours in Delhi

8 India’s GDP to Contract by 10.2% in FY20-21: OECD

9 WhatsApp Partnered with Common Services Centers for Digital Literacy Service Chatbot

10 Michelin Star Chef Vikas Khanna Honoured with 2020 Asia Game Changer Award for Feeding Millions Amid COVID-19

11 Chanesh Ram Rathiya, Veteran Congress Leader and Former Chhattisgarh Minister Passed Away of COVID-19

12 Padma Shri P R Krishnakumar, Expert in Ayurveda Passed Away at 69 due to COVID-19

13 Ashok Gasti, Rajya Sabha MP Passed Away of COVID-19

14 Penguin Books Published Arundhati Roy’s Book titled “Azadi”

15 World Patient Safety Day 2020 – September 17

16 Maharashtra Cabinet Balasaheb Thackeray Road Accident Insurance Scheme for Accident Victims

17 Karnataka CM B.S. Yediyurappa Launched ‘Arthika Spandana’ Loan Disbursal Scheme

The Hindu Current Affairs In Hindi and English

1. सितंबर 2020 में खगोलविदों ने एक अंतरराष्ट्रीय टीम ने शुक्र के वातावरण में किस गैस की खोज की थी?
Ans. फॉस्फीन

2. किसने श्रमिकों को मजदूरी का भुगतान करने के लिए ई मास्टर रोल लांच किया ?
Ans. उड़ीसा सरकार ने

3. सरकार ने जूता और चमड़ा उद्योग के लिए 2 वर्ष की अवधि के लिए 25 सदस्यों की टीम बनाई इस का अध्यक्ष कौन है?
Ans. राजकुमार गुप्ता

4. किस पुरस्कार समारोह में मीरा नायर को जेफ्र स्कोल फॉर इम्पैक्ट मीडिया पुरस्कार मिला ?
Ans. TIFF श्रद्धांजलि पुरस्कार

5. कपिला वात्स्यायन का सितंबर 2020 में निधन हो गया यह किस क्षेत्र से संबंधित है ?
Ans. कला, भारतीय शास्त्रीय नृत्य
आप यह सरकारी शाइन पर पढ़ रहे हैं

6. सितंबर 2020 में अमिताभ घोष का निधन हो गया वह किससे संबंधित क्षेत्र थे?
Ans. बैंकिंग प्रणाली

7. किसने दिग्गज क्रिकेटर सचिन तेंदुलकर को अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया ?
Ans. पेटीएम फर्स्ट गेम्स

8. किस शहर में वीर सावरकर अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डे में जल्द एक नए टर्मिनल भवन बनने जा रहा है ?
Ans. पोर्ट ब्लेयर

9. विश्व रोगी सुरक्षा दिवस कब मनाया जाता है ?
Ans. 17 सितंबर

10. विश्व बैंक ने वार्षिक मानव पूंजी सूचकांक के नवीनतम संस्करण में भारत कितने स्थान पर रहा ?
Ans. 116

💐❣️ Current Affairs: 18 September💐❣️

1. In September 2020, an international team of astronomers discovered which gas in Venus’s atmosphere?
Ans. Phosphine

2. Who launched the e master role to pay wages to workers?
Ans. Government of Odisha

3. The government has formed a 25-member team for the shoe and leather industry for a period of 2 years. Who is the chairman of this?
Ans. Rajkumar Gupta

4. At which award ceremony did Meera Nair receive the Jeffrey Schol for Impact Media Award?
Ans. TIFF Tribute Award

5. Kapila Vatsyayan died in September 2020, it belongs to which field?
Ans. Art, Indian classical dance
You are reading this on Government Shine

6. Amitabh Ghosh died in September 2020, he was related to which field?
Ans. banking system

7. Who appointed legendary cricketer Sachin Tendulkar as its brand ambassador?
Ans. Paytm first games

8. Which city is going to have a new terminal building at Veer Savarkar International Airport soon?
Ans. Port Blair

9. When is World Patient Safety Day celebrated?
Ans. 17 September

10. How did India rank in the latest edition of the World Bank’s annual Human Capital Index?
Ans. 116