NCERT Solutions for Class 4 Math Chapter 8 Carts and Wheels

NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 8 Carts And Wheels provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 4th Class Maths Carts And Wheels all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Carts And Wheels Class 4 Maths step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 4 Maths Chapter 8 Carts And Wheels according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

4th Class NCERT Maths Chapter 8 Carts And Wheels

Name of Organization NCERT
Name of Class 4th Class
Name of Subject Maths
Name of Chapter Chapter 8
Name of Content Carts And Wheels
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 8 Carts And Wheels covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 82:

Question 1:

Take a wire and make a bangle for yourself. Can your teacher wear this bangle? __________

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Question 2:

A bangle can be used to trace a circle. What are the other things around you that you can use to trace a circle? ________ _________ _________ _________ ________ _________ _________ _________

Answer:

Other things that can be used to trace a circle are coin, bottle cap, pen cap, plate, etc.

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

 

Question 3:

Trace a circle with the help of some of these in your notebook or on the ground. Which thing makes the smallest circle? Which thing makes the biggest circle?

Answer:

The smallest circle can be made with the help of a pen cap. The biggest circle can be made with the help of a round plate in which we eat.

Disclaimer: The answer may vary from student to student based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

Page No 83:

Question 1:

Think of some other games you play by making circles.

Answer:

Dog in the bone and truth and dare are two games that we play by making circles.

Disclaimer: The answer may vary from student to student based on his/her experience. The answer provided here are for reference only.

Page No 84:

Question 1:

• Is any of these a good drawing of a circle? Discuss. • Can you draw a circle on the floor with a chalk? Try. • Also draw a circle in your notebook using a pencil. • Look at the circles drawn by your friends. Who has drawn the best circle?

Answer:

• Yes, the circle drawn by Chippu is good. • Yes, we can draw a circle on the floor with a chalk.

Disclaimer: The answer may vary from student to student based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

Page No 85:

Question 1:

• Do the activity in small groups. Each group should take a rope of a different length. See the circles made by different groups. • Which group made the smallest circle? __________ How long was their rope? _________ • Does a longer rope make a bigger circle? _________ Can you say why?

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Question 2:

 The length of rope used is equal to the length of the radius of the circle. • What was the radius of the smallest circle? _____________

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Page No 86:

Question 1:

Draw the radius of this bangle using a ruler. Measure the length of the radius. 

Answer:

The radius of the bangle is 2 cm.

Question 2:

• Draw the radius of these circles. Guess which circle has the longer radius. 

Measure the radius of both the circles using a ruler. Write the length of their radius. • Radius of the green circle __________ • Radius of the blue circle __________

Answer:

The blue circle has a larger radius as compared to the green circle.

• Radius of the green circle 1 cm • Radius of the blue circle 1.5 cm

Question 3:

Find out • Measure the radius of the wheels of a bicycle or a bullock-cart. You can use a thread or a measuring tape. Are all the wheels of a bicycle or a bullock cart of the same radius? _________ • Have you seen a tractor or a road roller? • Which is the biggest wheel you have ever seen? • Are all wheels of a tractor or road roller of the same radius? • Lali and Kali are tied to a pole with ropes. Kali has a longer rope. Who can look for more grass to eat? _________

Answer:

  • All the wheels of a bicycle or a bullock cart are not of the same radius. They have different radius depending upon the size of the bicycle or the bullock cart.
  • Kali will get more grass to eat as Kali is tied to a longer rope.

Disclaimer: The answer may vary from student to student based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

Page No 88:

Question 1:

• Is this circle better than the one you made earlier without a compass? Draw the radius of this circle and measure it. • Now you can make your own designs like Daljeet had made. How many did you make? Guess how this design has been made. Use a compass to make a similar one in the box. 

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Page No 89:

Question 1:

Guess • Why did Naina get such a drawing? Discuss. • Can a circle have more than one centre?

Answer:

• Naina got such a drawing because she had changed the centre of the circle. • No, a circle cannot have more than one centre.

Question 2:

Guess • Did any one of you ever get a shape like Naina’s?

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that students prepare the answer on their own.

Page No 91:

Question 1:

Now you trace a circle on a paper using a bangle. Cut it. Then find its centre like Sameena did.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students understand the concept of radius. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

We can also make the design on page 88 like this. How did you do it?

Answer:

Page No 93:

Question 1:

Guess • Whose top will not spin at all? ________ • Whose top will spin a little? ________ • Whose top will spin the best? _______ • In whose top is the stick nearest to the centre? ________

Answer:

• Zakir’s and Naina’s tops will not spin at all. • Guddo’s top will spin a little. • Appu’s top will spin the best. • In Appu’s top, the stick is nearest to the centre.

Question 2:

To make the top spin well, where will you make the hole?

Answer:

To make the top spin well, we will make the hole in its centre.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *