NCERT Solutions for class 3 Mathematics Chapter-2 Fun With Numbers

NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 2 Fun With Numbers provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class Maths Fun With Numbers all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Fun With Numbers Class 3 Maths step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 Maths Chapter 2 Fun With Numbers according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT Maths Chapter 2 Fun With Numbers

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject Maths
Name of Chapter Chapter 2
Name of Content Fun With Numbers
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 2 Fun With Numbers covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

1.Radhika, Gauri, Vicky, Indra and Sunil were collecting Imli (tamarind) seeds. Let us see how many seeds were collected by them.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-1
Fill in the blanks:
(a)————- collected the most seeds.
(b) Sunil will collect————-more seeds to be equal to Vicky.
(c)If Radhika gets 6 more seeds, she will have————-
(d) How. many children have more than 40 seeds?————-
(e)————- needs 3 more seeds to have 50.
(f) Sunil has 2 seeds less than 40 and————-has 2 seeds more than 40.
Ans. (a) Indra (b) 4 (c) 30 seeds (d) 3 (e) Gauri (f) Vicky.

Dhoni’s Century
1.Dhoni scored 96 +———– = runs
Ans. 96 + 6 = 102

2.How many runs do these players need to complete a century?
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-2
Ans. Player 1; 100 – 93 = 7 Player 2; 100 – 97 = 3
Player 3; 100 – 89 = 11 Player 4; 100 – 99 = 1

3.Fill in the blanks:
Ans.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-3

4.Oh! 206! Guess how many more to make a triple century?
Ans. Triple century = 300
So, 300 – 206 = 94

Top Tea Scores in the Cricket World Cup
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-4
1.Fill in the blanks:
1.C. K just missed his century. How many runs did he need to make a century?————
2.————and———— scored almost equal runs.
3.————scored a complete century, no less, no more.
4. Most runs scored by any batsman are ————
5.————and———— have a difference of just 1 run between them.
6. ————scored 2 more runs than one and a half century.
Ans. 1. 100 -9 = 1 Hence C. K. missed his century by 1 run.
2. A. S. and C. K. or A. P. J. and V. V. S.
3. A. S.
4. 178 scored by M. D.
5. A. S. and C. K. or A. P. J. and V. V. S.
6. K S. P.

2.Fill in the blahks (Counting in 10’s)
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-5
Ans.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-6

3.Fill in the blanks (Counting in 50’s)
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-7
Ans.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-8

4.How For can you go like this?
Ans. We can go on and on, because there is no end to these numbers.

5.What is the biggest number you can call out?
Ans. There is no biggest number and hence we cannot call that number.

Colour the Numbers
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-9
1.Find these numbers in the above chart and colour them.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-10
Ans.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-11

Jumping Animals
Find out:
(а)Gabru and Bunny both jump on squares 104,————— and—————
(b)Tarru and Bunny both jump on squares,—————,————— ,
—————and —————
(c)Is there any square where all three of them jump?—————
(d)Guess who will finish in the least jumps?————— In how many jumps?
Ans. (a) 139 and 174 (b) 114, 134, 154 and 174 (c) 174 (d) Gabru, 12

Hint: The last square is numbered 175. Multiply number of square in one jump by number of jumps for an animal. Add the result with the number on starting ; ‘square. You can also take Ludo coins of different colours to count the number of squares for an animal.

Class, Jump!
(a) Jump 2 steps forward:
104,106, 108,————- ,————- ,————- ,————-
(b)Jump 2 steps backward:
262, 260, 258,————- ,————- ,————- ,————-
(c)Jump 10 steps forward:
110,120,130,————- ,————- ,————- ,————-
(d) Jump 10 steps backward:
200,190,180,————- ,————- ,————- ,————-
Continue the pattern:
(e)550, 560, 570,————- ,————- ,————- ,————-
(f) 910,920,930,940, ————- ,————- ,————- ,————-
(g)209, 207, 205,————- ,————- ,————- ,————-
(h)401, 402, 403,————- ,————- ,————- ,————-
Ans. (a)110, 112, 114, 116
(b) 256, 254, 252, 250
(c)140, 150,160, 170
(d) 170,160, 150, 140
(e)580,590,600,610
(f) 950, 960, 970, 980
(g) 203, 201,199, 197
(h)404,405,406,407

Lazy Crazy Shop
1.Find out how many packets of tens, hundreds and loose items each animal will take. Fill in the blanks:
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-12
Ans.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-13

2.Lazy Crazy also has a crazy way of taking money. He takes only in ?.100 notes, ? 10 notes and coins. Now find out how they will play him for what they have taken.
1.Rs 420 2.Rs 143 3.Rs 242 4. Rs 55
Ans.1.Rs 420 4 Rs 100 notes and 2 Rs 10 notes.
2.Rs 143 1 Rs 100 notes, 4 Rs 10 notes and 3 Re 1 coins.
3.Rs 242 2 Rs 100 notes, 4 Rs 10 notes and 2 Re 1 coins.
4.Rs 55 5 Rs 10 notes and 5 Re 1 coins.

3.Who am I? Match with the number.
ncert-solutions-for-class-3-mathematics-chapter-2-fun-with-numbers-14
Ans. 1. 45 2. 89 3. 96 4. 100 5. 150 6. 87

4.How many are these?
Ans. (a) 240 rupees (b) 319 sticks (c) 212 blocks (d) 138 beads (e) 320 rupees.

Moon Mama Counts His Starry Friends
1.Which cards will I have in my pocket if I have counted up to
(а)19 (b)21 (c) 95 (d)201 (e) 260
(f) 300 (g) 306 (h) 344 (i) 350 (j) 400
Ans. (a) T9 [10] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1] [1]
(b)21 [10] [10] [1]
(c)95 [10] [10] [10] [10] [10] [10] [10] [10] [10] [1] [1] [1] [1] [1]
(d) 201 [100] [100] [1]
(e) 260 [100] [100] [10] [10] [10] [10] [10] [10]
(f) 300 [100] [100] [100]
(g)306 [100] [100] [100] [1] [1] [1] [1] [1] [1]
(h)344 [100] [100] [100] [10] [10] [10] [10] [1] [1] [1] [1]
(i)350 [100] [100] [100] [10] [10] [10] [10] [10]
(j) 400 [100] [100] [100] [100]

2.When I had [10] [10] cards in my pocket, I knew I had counted 20 stars. Now you tell me the number of stars counted in each case. Write the answer in the blank space.
Ans. (a) [10] [10]. —————–20
(b)[10]'[10] 1 11111 . —————–26
(c)[100] [100] [10] [100] —————–310
(d)[100] [10] [10] [10] .—————–130
(e)[100] [100] [100] [100].—————–400
(f)[100] 1 1 [100] 1 1[10] 1 1 [100].—————–316
(g)[100] 1 [100] [100] 1 [100] [100] 1 [100].—————–603
(h)[100] [10] [100] 1 [100] [10] [100] [10].—————–431
(i)[100] [100] [100] [100] [100] [100] [100] [100] [100] [100].—————–1000

3.Guess how many starry friends I have in all……..!!!
Ans. These are 38 in numbers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *