NCERT Solutions for class 3 EVS The Plant Fairy

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS The Plant Fairy all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for The Plant Fairy Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 2 The Plant Fairy

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 2
Name of Content The Plant Fairy
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 2 The Plant Fairy covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 16:

Question 1:

Look at the picture and name the things which have pattern of leaves and flowers on them. 

Answer:

In the given image, the patterns of leaves and flowers can be found on the painting, the frame of painting, the pillow covers, the carpet and the dress of the girl.

Page No 17:

Question 1:

Look for objects which have patterns of leaves and flowers on them in your house. Write their names. ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer has been provided below for reference.

Curtains     Carpets      Bed sheets    Pillow covers

Dresses      Flooring     Tiles             Picture frames

Question 2:

You must have seen many plants and trees. How many of them can you name? Write their names. ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. Names of some of the commonly seen plants and trees are provided below for reference.

Tulsi      Neem         Banyan     Marigold

Peepal   Aloe vera   Jasmine   Lilly

Question 3:

Are there any plants that you have heard of, but never seen? Which ones? ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make students interactive and observe their surroundings. It is highly recommended that the student prepare the answer on their own.

Question 4:

Ask some older people if there were plants which they have seen when they were children but are not seen these days.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make students interactive. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 5:

Also, ask them if there are any plants which can be seen these days, but which were not seen earlier.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 6:

What tree is it? Ask some elders if you don’t know.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 7:

Will you like to give your friend a special name? What will you name it?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 18:

Question 1:

Does the tree bear flowers or fruits? Which ones?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

How do the leaves of the tree look?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3:

Do animals live in the tree? Which ones?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *