NCERT Solutions for class 3 EVS Our First School

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 4 Our First School provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS Our First School all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Our First School Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 4 Our First School according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 4 Our First School

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 4
Name of Content Our First School
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 4 Our First School covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 25:

Question 1:

Who all are there in your family? Write their names and how they are related to you.

Name        Relationship                   Name           Relation_________             _________                 _________ ___________________________          _________        _________ __________________    _________ _________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

However a sample is provided for reference. Let us assume that you are Neeraj and your family is shown in the following figure.

 The table given in the question can be filled as:

Name        Relationship                   Name           RelationNeeraj            Myself             Rita SharmaMy grandmotherNainaMy sister        Uma Sharma        My motherRamesh SharmaMy grandfather  Satish SharmaMy father

Page No 26:

Question 1:

Write the relationship between any two members of your family – such as husband-wife, brother-sister, mother-daughter…

Name of two members of your family           Their relationship______________   ______________           ____________________________  ______________             ____________________________  ______________            ______________ ______________    _____________              ______________

Answer:

Disclaimer: Students are recommended to answer the question on their own.

 

Question 2:

What do your family members call you lovingly? Do you have a pet name? How do you call your family members? Look at the picture carefully. Two persons in the picture resemble each other. How do you think they are related?

Answer:

Disclaimer for first half of the question: Students are advised to prepare the answer of this part on their own.

 Similarity between the two persons is indicated by encircling their faces. It seems that they are father and daughter.

Page No 27:

Question 1:

Is there any similarity between you and any other member of your family – in the way you talk, walk, smile or even in your looks…? With whom and how? ________________________    ________________________ ________________________    ________________________

Answer:

Students are recommended to prepare the answer of this question on their own.

Page No 28:

Question 1:

Is your family involved in any particular work? If yes, what? _________________________________________________________ _________________________________________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students learn more about their respective families. The answer to the question may vary from one student to another. It is recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

Do you help the family with the work? _____________________________________________________ _____________________________________________________

Answer:

Disclaimer: Students are recommended to prepare the answer of this question on their own.

Question 3:

Think and write:

♦ When I am sad, I go to my ____________________.

♦ When I want to know about the past, I go to my ____________________.

♦ When I want to share my secrets, I go to my _____________________.

♦ When I do something wrong, I go to my _______________________.

Answer:

Disclaimer: Students are recommended to prepare the answer of this question on their own.

Page No 29:

Question 1:

Are there any particular customs followed by your family? What are those? _______________________________________________________________ _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students know more about their respective families. Students are advised to prepare the answer on their own.

Question 2:

How do you show respect to the elders in your family? Look around to see how others show respect.

Answer:

To show respect to the elderly, we should:

  • talk with them politely
  • never call them by their names
  • listen to their advice
  • offer help to the aged people of our family in their day-to-day activities

Another way by which people show respect towards their elders is by touching their feet for blessings.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *