NCERT Solutions for class 3 EVS Chhotu’s House

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 5 Chhotu’s House provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS Chhotu’s House all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Chhotu’s House Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 5 Chhotu’s House according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 5 Chhotu’s House

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 5
Name of Content Chhotu’s House
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 5 Chhotu’s House covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 31:

Question 1:

Study the pictures carefully and answer the following :

♦ What did Chhotu think when he looked at the pipe?

♦ How did Chhotu use the pipe?

♦ Into which parts did Chhotu divide the pipe and its surrounding area?

♦ In which part of this house will Chhotu like to spend most of his time?

♦ Why do you think Chhotu invited Monu to live with him in the pipe?

Answer:

1. Chhotu thought that he could live in that pipe. This thought would perhaps have aroused in his mind as he came to Mumbai for the first time and at that time, he did not have a house to live in. 2. Chhotu made that pipe his home. 3. Chhotu divided the pipe and its surrounding areas into sleeping, cooking, bathing and living areas. 4. Chhotu would like to spend most of his time outside the pipe for doing his daily chores like bathing, cooking and meeting his friends. 5. Monu is new to Mumbai and had no place to live. So, Chhotu invited him to live with him.

Page No 32:

Question 1:

Who all live with you in your house? ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________ ____________

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer of this question on their own.

Question 2:

Chhotu divided the pipe into different parts. Write the names of the different parts of your house. _______________ ________________ _______________ _______________ _______________ ________________ _______________ _______________

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer of this question on their own.

Question 3:

How much time in a day do you spend in each part of your house?

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer of this question on their own.

Question 4:

Is there any part of your house where one particular member of your family spends more time?

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer of this question on their own.

Question 5:

Is there any part of your house where a particular family member never goes or goes for a short time?

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Page No 34:

Question 1:

Draw pictures of any two animals that live in our house uninvited. Write their names below the pictures.

_________________ _________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer is provided for reference.

Question 2:

How do you keep your house clean? _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________

Answer:

We keep our house clean by:

i. Sweeping the floor and collecting the dust in the dustbins ii. Mopping the floor iii. Using phenyl and disinfectant for cleaning the floor and washrooms iv. Removing cobwebs periodically v. Using insect and mosquito repellant vi. Throwing out wastes only in the dustbin (recyclable and non-recyclable wastes should be thrown separately) vii. Getting the house white-washed periodically

There can be several other ways of cleaning one’s house.

Question 3:

Who all help to keep your house clean?

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Question 4:

Where do you throw the garbage of your house?

Answer:

We throw garbage in the dustbins. We use two kinds of bins, one is for throwing the recyclable wastes, whereas other is for throwing the non-recyclable wastes.

Question 5:

Is the area around your house clean?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 35:

Question 1:

Is there any special way in which you decorate your house? When and how? ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ ____________________________________________________________

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own. A sample answer is given for reference.

There are many special ways in which we can decorate a house. We decorate our houses using flowers, wall paintings, flower pot, crystal show pieces, beautiful articles of wood, clay, etc.

On special occasions like birthdays, we decorate our houses with ribbons and balloons. On Diwali, we use fancy lights, candles, earthen diyasrangolis, etc. to decorate our houses.

Question 2:

Name the things with which you decorate your house. _____________________________________________ _____________________________________________ _____________________________________________

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own. A sample answer is provided  for reference.

Paintings, crystal and wood show pieces, flower pots, colourful ribbons, balloons, flower garlands, etc. are some of the things with which a house can be decorated.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *