NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS A House Like This all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for A House Like This Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 18 A House Like This

 

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 18
Name of Content A House Like This
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 18 A House Like This covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 117:

Question 1:

Why are houses made on bamboo pillars where Bhupen lives? ________________________________________________________ ________________________________________________________

Answer:

Bhupen lives in Assam, where it rains heavily. To avoid flooding of the house during rains, the houses in Assam are made ten to twelve feet above the ground on strong bamboo pillars. Hence, in Bhupen’s village, houses are made on bamboo pillars.

Page No 118:

Question 1:

What kind of roofs do these houses have? Why are they made like this? ________________________________________________________ ________________________________________________________

Answer:

These houses have slanting roofs which prevent water from seeping inside. Also, the water that falls on them, slides off on the ground and does not accumulate on the roof.

Question 2:

How does one enter these houses? ________________________________________________________ ________________________________________________________

Answer:

One can use ladder like staircase to reach the entrance of these houses.

Question 3:

At night the ladder is removed from these houses. Can you tell why ? ________________________________________________________ ________________________________________________________

Answer:

At night, the ladders are removed from these houses to avoid the entry of strangers, thieves or animals such as monkeys.

Page No 119:

Question 1:

In which area is Chameli’s house ? _______________________________________________________ _______________________________________________________

Answer:

Chameli’s house is in Manali, which is a hilly area.

Question 2:

What is the similarity in the roof of Chameli’s and Bhupen’s houses? _______________________________________________________ _______________________________________________________

Answer:

Both Chameli’s and Bhupen’s houses have slanting roofs.

Question 3:

How do roofs help in their areas ? _______________________________________________________ _______________________________________________________

Answer:

Roofs in their areas are slanting. When water or snow falls on these roofs, they slide off the roof to the ground. This avoids the accumulation of snow or water on the roof.

Page No 120:

Question 1:

How do people go up in multi-storeyed buildings? _____________________________________________________ _____________________________________________________

Answer:

People use staircases or lifts to go up in multistorey buildings.

Page No 121:

Question 1:

How is a houseboat different from other houses ? ______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________

Answer:

All other kinds of houses are fixed at one place, while a houseboat floats on water.

Question 2:

Would you like to live in such a house ? Why? ______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive and express their feelings. The answer may vary from student to student based on his/her choices and feelings. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 122:

Question 1:

Look at the pictures and match.

Answer:

Page No 123:

Question 1:

Put a ‘✔’ on the names of things which your house is made of. 

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive and observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

Look at the houses in your neighbourhood. What are they made of ? Make a list. ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive and observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 3:

Collect samples of things that are used for making houses.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive and observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *