NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 16 Games We Play

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 16 Games We Play provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS Games We Play all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Games We Play Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 16 Games We Play according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 16 Games We Play

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 16
Name of Content Games We Play
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 16 Games We Play covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 104:

Question 1:

Write the names of all the games mentioned in the lesson in the table below. Make a / in front of those games that are played indoors. Against the outdoor games, make a / i. Don’t forget to write the number of players needed for the game. If some other things are also needed to play the game, then write their names as well.

Name of the game mentioned in the lesson / Number of players Things needed

Answer:

Name of the game mentioned in the lesson / Number of players Things needed
Hopscotch (Stappoo) 2 or more Marker (thippi), chalk and ground
Langrhi tang 2 or more Playground
Hide-and-seek / 3 or more Hiding places
Seven tiles 2 Tiles and rubber ball
Kabaddi 14 (7 in each team) Whistle and playground
Marbles 2 or more Marbles and ground
Wrestling 2 or more Wrestling ring and whistle
Gilli danda 2 or more danda, gilli and playground
Flying kites 1 Kites and thread
Chess 2 Chessboard and chess pieces
House-house 2 or more Playing toys
Carrom 2–4 Carrom board and playing coins
Ludo 2–4 Ludo board and playing coins

Page No 105:

Question 1:

Do you play any game similar to hopscotch? What do you call it? Draw the figure that you make to play the game in the space below.

Answer:

Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary from student to student, based on his/her observation and experience.

This game is known as ladder. In this game, the player first jumps in all the boxes and then starts overskipping a box, two boxes and so on.

Question 2:

Do you play some games with your family members? Which games and with whom?

Family member  Name of the game______________   ____________________________   ____________________________   ____________________________   ____________________________   ______________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive. The answer may vary from student to student, depending upon his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own.

Page No 106:

Question 1:

Do you know the name of any famous sportsperson in your area? If yes, write her or his name and the game with which she or he is associated. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

Answer:

Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary from student to student, depending upon his/her observation and experience.

Virat Kohli is a cricketer; he belongs to Delhi.

Question 2:

How many games do you know which are played with a ball? Write their names in the ball. 

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage the students to observe the games they play. The answer may vary from student to student, depending upon his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own. A sample answer, however, is provided below for reference.

Question 3:

Have you heard of Sania Mirza? She also plays a ball game. Find out which one and write its name. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________

Answer:

Sania Mirza plays lawn tennis.

Question 4:

Which game do you like the most? _____________________________________ _____________________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to ask the student to identify his or her favourite game. The answer may vary from student to student, depending upon his/her choice. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own.

Question 5:

Find out from the elders in your family or in the neighbourhood which games did they play when they were children. ______________________  ______________________  ______________________ ______________________  ______________________  ______________________

Answer:

Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary from student to student, depending upon his/her interaction with elders.

Cricket      Gilli danda      Hopscotch

Kabaddi    House-house    Wrestling

Page No 107:

Question 1:

Match the riddles with the pictures. Write the name of the game in the given space. 

Answer:

Page No 108:

Question 1:

Besides playing, what else do you do? _______________ _______________ _______________ _______________ _______________ _______________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make students interactive and to encourage them to observe their surroundings. The answer may vary from student to student, depending upon his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *