NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS Making Pots all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Making Pots Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 15 Making Pots according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 15 Making Pots

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 15
Name of Content Making Pots
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 15 Making Pots covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 98:

Question 1:

Why did the crow need a pot? _________________________________________________________ _________________________________________________________

Answer:

The crow needed the pot to fill water in it so that it could wash its beak.

Question 2:

Who all helped the crow to make the pot? _________________________________________________________ _________________________________________________________

Answer:

The blacksmith gave the crow a trowel with which it obtained clay from the clay pit. The potter used the clay to make a pot for the crow.

Question 3:

What thing did the potter need? _______________________________________________________ _______________________________________________________

Answer:

The potter needed clay for making the pot.

Question 4:

Are there utensils made of clay in your house? Which are these? _______________________________________________________ _______________________________________________________

Answer:

Yes, there are utensils made of clay in our house. These are bowls, small cups and pots.

Disclaimer: This is a sample answer. The answer may vary from student to student, depending upon his/her observation and experience.

Page No 99:

Question 1:

What will happen if you store water in these pots overnight?

Answer:

The water will become cool if stored in these pots overnight.

Question 2:

We often keep water in a clay pot at home or in the school. Why do these pots not get spoilt by the water?

Answer:

These pots are not spoilt by water because they are baked in the sun or fire. This makes them strong.

Page No 100:

Question 1:

If we had pots made only of clay and all of them had broken or got spoilt, what would we have done?

Answer:

We would have again mixed clay with water and used the mixture to make new pots.

Question 2:

Long, long ago, when people did not have any pots, what did those people do?

Answer:

People could not store food, water, milk, etc., as there were no pots.

Question 3:

Why would people have made pots?

Answer:

Pots were made to store items like water and milk. They were used to keep the contents cool during summers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *