NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 12 Work We Do

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 12 Work We Do provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS Work We Do all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Work We Do Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 12 Work We Do according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 12 Work We Do

Name of OrganizationNCERT
Name of Class3rd Class
Name of SubjectEVS
Name of ChapterChapter 12
Name of ContentWork We Do
Name of CategoryNCERT Solutions
Official sitehttp://ncert.nic.in/

Chapter 12 Work We Do covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 80:

Question 1:

Look carefully at the picture and write what work is being done by different people. _____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________

Answer:

Jaggu Bhai    Repairs shoes and sandals Champa        Sells flowers Ramulu         Sells fruits Iqbal Singh   Manages the traffic Nanu             Cuts hair and shaves beards

Page No 81:

Question 1:

What kind of work do people in your neighbourhood do? Name any five. What are these workers called?

Work     What they are calledRepair cars and scooters   mechanic___________________   ______________________________________   ______________________________________   ______________________________________   ______________________________________   ___________________

Answer:

Work     What they are calledRepairs cars and scooters   MechanicTreats us when we are ill DoctorDelivers letters to our homes   PostmanRepairs electrical devices  ElectricianCleans the surroundings   SweeperProvides protection to us     Policeman

This is a sample answer. The answer of the students might differ from this.

Page No 82:

Question 1:

Write the names of any five buildings and the work done in them.

Name of the buildingWork done• Treatment of patients    • Vaccination of children ________________________________________________________________________________________________________________________________

Answer:

Name of the buildingWork done
Hospital
  • Treatment of patients
  • Vaccination of children
Bank Keeping the money safeGranting loans to the needy
Post OfficeCollecting and delivering lettersMaking fixed deposits for money
SchoolProviding education to childrenOrganising extra-curricular activities for students
Police StationRecording crimes and maintaining law and orderKeeping criminals in jail

This is a sample answer. The answer of the students might differ from this.

Question 2:

Write what work is done in the school. _____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________

Answer:

Education is imparted to children.                                   Good habits are taught to children.

Physical activities are undertaken by children.               Children are given personality development classes.

Art and craft activities are done by children.                   Events are organised.

Children are taught how to adjust in the society.              Assessment of learning of children is done.

 

Question 3:

Are there any children in the picture who are not going to school? What are they doing? ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________

Answer:

Yes, there are children in the picture who are not going to school. Some children are playing under the tree. One child is serving tea at the tea stall. A girl is accompanying her father to sell fruits.

Page No 83:

Question 1:

What work does Deepali do in her own house? _______________ _______________ _______________ _______________ _______________ _______________

Answer:

She cooks food.                                      She cleans the house.

She washes the utensils.                          She helps her mother in her work.

She takes her sisters to school.                She takes her brother with their father.

Page No 84:

Question 1:

Do you also do household work? If yes, what? _____________  _____________  _____________ _____________  _____________  _____________

Answer:

Helping mother in cleaning the house               Bringing bread for breakfast     Filling empty water bottles

Keeping my little sister’s toy’s in place              Help father in gardening           Taking cooked food from the kitchen for my grandparents

This is a sample answer. The answer of the students might differ from this.

Question 2:

Besides household work, do you do any other work at home? If yes, what? ___________________________________________________________ ___________________________________________________________

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer of this question on their own.

Question 3:

Given below are some daily activities. Show on the face of the clocks at what time of the day you do them.

Answer:

 

This is a sample answer. The answer of the students may differ from this.

Page No 85:

Question 1:

Which of your family members do household work? What work do they do?

Family membersWork they do
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to observe their surroundings. The answers may vary, depending upon the observations made by students. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own. A sample answer is provided below for reference.

Family membersWork they do
MotherCleans the house, cooks meals and washes clothes
FatherHelps mother in cutting vegetables
SisterHelps mother in cleaning the house
BrotherBrings fruits and vegetables with father
GrandmotherHelps mother in cooking of food

Question 2:

Which of your family members work to earn money?

Family membersWork they do
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to observe their surroundings. The answers may vary, depending upon the observations made by students. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own. A sample answer is provided below for reference.

Family membersWork they do
FatherRuns a business
BrotherWorks in a bank
GrandfatherWorks in a government office
MotherTeaches in a school
UncleRuns a garment shop

Question 3:

Which of your family members do work but do not get money for it?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to encourage students to observe their surroundings. The answers may vary depending upon the observations made by students. It is highly recommended that the students prepare the answers on their own. A sample answer is provided for reference.

Mother does all the household work but does not get any money for it.

Page No 86:

Question 1:

Find out from your grandparents what work they did when they were children. ___________________  ___________________   ___________________ ___________________  ___________________   ___________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make students interactive. The answer may vary, depending upon the interaction of a student with his/her grandparents. It is highly recommended that students prepare the answers on their own.

Question 2:

Talk to any two children and find out why they do not go to school.

Name of the first child____________________________
Reason for not going to school____________________________
____________________________
Name of the second child____________________________
Reason for not going to school____________________________
____________________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make students interactive. The answer may vary from student to student, depending upon his/her interaction with other children. It is highly recommended that students prepare the answers on their own.

Leave a Comment

Your email address will not be published.