NCERT Solutions for class 3 EVS Foods We Eat

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 6 Foods We Eat provided here is extremely helpful in revising complete syllabus and getting a strong base on it. NCERT 3rd Class EVS Foods We Eat all questions are solved with detailed explanation available for students. In this article we had given of NCERT solutions for Foods We Eat Class 3 EVS step by step solution for each and every question of the chapter. These solutions will also help you with your homework. Best teachers across the India created NCERT solutions for Class 3 EVS Chapter 6 Foods We Eat according to curriculum and pattern of syllabus as per guidelines of NCERT (CBSE) Books.

3rd Class NCERT EVS Chapter 6 Foods We Eat

Name of Organization NCERT
Name of Class 3rd Class
Name of Subject EVS
Name of Chapter Chapter 6
Name of Content Foods We Eat
Name of Category NCERT Solutions
Official site http://ncert.nic.in/

Chapter 6 Foods We Eat covers numerous Questions and answers from all topics and sub-topics which are given below

Page No 37:

Question 1:

What did you eat yesterday? Write it on the plate.

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Question 2:

Now on the blackboard write the names of all the food items that you have written on your plate.

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Question 3:

Did all the children in the class eat the same food items yesterday? Why?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students interactive. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 4:

You must have noticed that in the picture there is one child in whose house no food was cooked. What could be the reason?

Answer:

There could be one or multiple reasons for it. These can be: i. The family of the child is poor and they could not afford to buy food items from the market. ii. The family member who usually cooks food was not well. iii. The fuel used for cooking could have been exhausted.

Question 5:

Has it ever happened to you that on some day you were very hungry but there was nothing to eat? If yes, why?

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Question 6:

How do you know that you are hungry?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students aware of their needs and feelings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer is provided below for reference.

When I am hungry, I crave for food and feel a slight pain in my stomach.

Question 7:

How do you feel when you are hungry?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students aware of their needs and feelings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer is provided for reference.

I feel like eating anything edible when I am hungry.

Page No 38:

Question 1:

Why was Dadi not able to climb the stairs quickly?

Answer:

Dadi was not able to climb the stairs quickly because she was old and weak.

Question 2:

How does Dadi like to have her dal?

Answer:

Dadi is old and her teeth has become weak. So, she eats food that is easy to chew and bite. Dadi likes to have some sugar in her dal. She dips her chappatis in the dal so that it becomes soft and can be eaten easily by her.

Page No 39:

Question 1:

How many persons in the story can eat bhutta easily and why?

Answer:

Three persons in the story can eat bhutta easily. They are Vipul, his mother and his mami.

They can eat bhutta easily as they have strong teeth. Dadi is old and has weak teeth, while chhutki is too young and does not have teeth. So, Dadi and chhutki cannot eat bhutta.

Question 2:

Can all old people eat bhutta? Why?

Answer:

No, all old people cannot eat bhutta. This is because, in most cases, the teeth become weak in old age.

Question 3:

For four months Chhutki will have only her mother’s milk. That is her only food. Why?

Answer:

Chhutki is a four month old baby and has no teeth. Her digestive system is not strong enough to digest other food products such as cow’s milk. The immune system of Chhutki is also not well developed as she is an infant.

Mother’s milk is the only food for Chhutki as it is the best source of nutrition for all the babies. It contains all nutrient in proper amount required by baby. It is rich in carbohydrates, proteins, fats, vitamins, etc. and also protect the baby from diseases.

Question 4:

Ask your elders and fill in the table.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. A sample answer is provided for reference.

Question 5:

Put

on the things that you eat often.

rice wheat barley oats
maize millet kappa (tapioca) ragi

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Page No 40:

Question 1:

Find out where each of these things is eaten more.

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

We not only eat different things but we also use the same things to prepare a variety of food items. Find out and write what all can be prepared from rice and wheat.

Answer:

 There can be other uses of rice and wheat as well.

Question 3:

Write the names of three food items you like to eat and three that you dislike.

Like  _____________ _____________ _____________ _____________

Dislike _____________ _____________ _____________ _____________

Answer:

Disclaimer: Students are advised to prepare the answer on their own.

Question 4:

Are your likes and dislikes similar to that of

♦ your family members?

♦ your friends?

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe behaviour of their friends and family members. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 42:

Question 1:

What are the reasons that decide what we eat? Put a ‘✔’ on them. Add to the list.

♦ What is easily available.

♦ What we can buy.

♦ Customs and traditions.

♦  ____________________

♦  ____________________

Answer:

♦ What is easily available. ✔

♦ What we can buy. ✔

♦ Customs and traditions.

♦  What keeps us healthy. ✔

♦  The climate we live in. ✔

Disclaimer: This is a sample answer. There can be other reasons as well.

Question 2:

Names of some things are given below. Put a ‘✔’ on the things that can be eaten. If there is anything about which you are not sure ask your teacher.

Answer:

 This is a sample answer. The answer of the students may differ from this.

Question 3:

Write the names of some food items that you have never eaten before but feel like eating. ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ ________________

Answer:

Disclaimer: The purpose of this section is to make the students observe their surroundings. The answer may vary from student to student based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *